Sådan bliver dit guldtryk til
Trykprocessen
Trykningen af en salmebog stiller store krav til teknikken. Papiret er meget let og tyndt.
Papirvægten kan variere fra 20-40 gram pr. kvadratmeter for hhv. en konfirmandsalmebog og en kirkesalmebog.
På billederne 1-3 ses trykningen, som her foregår på trykkeriet Jongbloed i Heerenveen i Holland.
Efter trykning af tekst skæres papirrullen i nøjagtige stykker med hver i alt 80 siders salmebogstekst på papirets for- og bagside.
Placeringen af sidernes tryk tilrettelægges således, at man kan folde hvert stykke til en lille folder, et såkaldt læg, med siderne i den rigtige rækkefølge.
En salmebog består af i alt 18 af disse læg med 80 siders tekst i hver. Disse sys sammen til en såkaldt bogblok på 1440 sider, som er antallet af siderne i en salmebog (billederne 4-5).
Endelig skal bogblokken tilskæres og have omslag (billederne 5-8).
Omslagene er i forvejen produceret med bogens titel i guldtryk (billede 10).
Omslaget limes til sidst på bogblokkene, og herefter er salmebogen klar til salg (billederne 11-12).
Sådan bliver dit guldtryk til
En af de vanskeligste discipliner inden for bogbinderfaget er forgyldning. Det er et gammelt, krævende håndværk, der involverer præcision og håndelag, og kun få her i landet mestrer det i dag.
Ved hjælp af metalstempler, også kaldet fileter, præger man ved høje temperaturer guldet ind i bogens læder. Det kan for eksempel være de maskinskårne borter eller mønstre, man tit ser ligge på tværs af en bogryg; det kan være små vignetter eller bomærker, der kræver et særligt håndskåret stempel, som bogbinderen udfærdiger på bestilling, eller det kan være guldtryk med bogstaver, der sættes op ét for ét i en såkaldt skriftkasse og spændes fast, så typerne ikke falder ud under trykningen.
Et stykke guldfolie lægges forsigtigt på bogens læder, hvorefter stemplet opvarmes. Her skal man være varsom, for hvis det bliver for varmt, kan det gå galt. Når man har sikret sig, at stemplet har den rette temperatur, presses ”med en passende fasthed det varme stempel hen over guldet”, som det står i lærebogen ”Vejledning i Bogbinderi og Paparbejde” fra 1905.
Maskinerne, man ser på billederne her, er blevet brugt i årtier til forgyldning og bruges den dag i dag, når en af Det Kgl. Vajsenhus’ udgivelser skal præges med guldtryk.